Home » Pedicure » Nagelafwijkingen

Nagelafwijkingen

Problemen met uw teennagels? Medische Pedicure Diest.

Onychosis is de verzamelnaam van alle nagelafwijkingen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van onder andere onderstaande afwijkingen. Met deze en vele andere nagelproblemen kan u bij ons terecht.

Ingroeiende nagels:

Sommige nagels hebben een bolle vorm, waardoor de nagelranden een druk uitoefenen in de nagelwal, dit is erg pijnlijk. Deze aandoening kan ook ontstaan wanneer de nagels te kort of te rond geknipt worden. Door de constant druk kan er ook een likdoorn of eelt of ontsteking ontstaan.

ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel:

Dit is het gevolg van een ingroeiende nagel wanneer deze niet vakkundig en juist behandeld wordt. Hier groeien de nagelhoeken echt in de huid. Vaak onstaat ere en ontsteking. Deze aandoening is enorm pijnlijk. De pedicure kan de ingegroeide nagel vakkundig behandelen en zorgen dat deze in toekomst minder kans heeft om opnieuw in te groeien.

tunnelnagel

Tunnelnagel:

Kan aangeboren of verworven zijn. Kan onstaan door het dragen van te smalle of te kleine schoenen. Bij een goede verzorging geeft dit geen problemen. Door de constant druk ontstaat er vaak eelt of een likdoorn.

Hoornnagel:

Deze nagel heeft een verdikte nagelplaat. Er kan een lichte verkleuring zijn, geel tot bruin. De lengtegroei wordt geremd, de verschillende hoornlagen groeien hierdoor over elkaar heen. Ontstaat vaak door ouderdom of door het dragen van te kleine of te smalle schoenen. De pedicure zal deze nagel plat maken.

eeltvorming onder nagel

Eeltvorming onder de nagel:

Kan erg pijnlijk zijn en onstaat door de aanwezigheid van constante druk. Dit komt vaak door een afwijking in de stand van de tenen (vb hamertenen). De pedicure verwijdert de eelt op regelmatige basis.

Schimmelnagel:

Dit is een zeer besmettelijke infectie die perfect kan worden behandeld, maar toch vaak jammer genoeg al maanden of jaren aansleept vooraleer deze behandeld wordt. Een schimmelnagel onstaat vaak aan de vrije boord van de nagel en groeit zo verder in de nagelplaat. Er kan een verdikking en een verbrokkeling van de nagelplaat ontstaat. De schimmel kan ook verder groeien onder de nagelpaat, waardoor het nagelbed wordt aangetast.

Er kunnen verkleuringen ontstaan: geel/ wit tot groen/ bruin, zelfs zwart van kleur. Deze verkleuringen ontstaan door de afvalstoffen van de mycose (schimmel.) In erge gevallen zal de arts medicijnen voorschrijven, maar vaak volstaat het aanbrengen van schimmelwerende producten in combinatie met een regelmatig bezoek aan de pedicure. Dit hangt van de ernst af. Een behandeling vraagt veel geduld omdat de genezing gemakkelijk tussen de 6 en 12 maanden (of langer!) kan duren. De pedicure zal met behulp van een freesapparaat de aangetaste nagel zo veel mogelijk verwijderen/ verdunnen om de afvalstoffen zo veel mogelijk te verwijderen en zo verdere besmetting tegen te gaan. Deze behandeling is volledig pijnloos!

ramshoornnagel

Klauwnagel / Ramshoornnagel:

De ramshoornnagel heeft een verdikte, onregelmatige plaat en ontstaat vaak door slechte verzorging en verwaarlozing. Deze aandoening kan ook erfelijk zijn. De oorzaak ligt dan aan een onregelmatige werking van de matrix. Het nagelbed gaat ook verdikken. De nagel gaat in de vorm van een klauw over de kop van de teen groeien.

blauwe nagel

Blauwe nagel:

Dit ontstaat vaak door en slag of door stoten. Het nagelbed gaat bloeden. Wanneer bij een ernstige bloeding het bloed niet weg kan, ontstaat een enorme spanning waardoor de nagelplaat loskomt van het nagelbed. De pedicure kan helpen de druk en pijn te verminderen door met een steriele dikke naald een gaatje te maken in de nagelplaat.

onycholysis

Losgelaten nagel:

De nagelplaat komt los te liggen van het nagelbad. Oorzaken kunnen zijn: trauma, schimmelinfectie en het gebruik van geneesmiddelen. Het loslaten begint aan het uiteinde van de nagel en kan verder doorgaan tot aan de nagelwortel. Er kan zuurstof onder de nagel, hierdoor verkleurt de nagel tot witgrijs.

holle nagel

Holle nagel:

Deze nagel heeft een zeer dunne nagelplaat en kan gemakkelijk inscheuren. De nagel is hol en glansloos. Wordt veroorzaakt door bloedarmoede. Deze aandoening kan wijzen op longproblemen of zuurstoftekort. Een overmatig gebruik van zepen en detergenten kan ook de oorzaak zijn.

gespleten nagel

Gespleten nagel:

Heeft een ruw en onregelmatig oppervlak. In het midden van de nagelplaat zien we vaak een lengtegroef. De nagel gaat gemakkelijk inscheuren. Kan ontstaan door een trauma, psoriasis, eczeem of een hoog gebruik van medicijnen. Heel vaak vinden we geen oorzaak. Omdat deze aandoening zeer vervelend en pijnlijk kan zijn, kan de pedicure een dun laagje gel aanbrengen op de nagel om deze te verstevigen en inscheuren zo te vermijden.

leukonychia

Witte vlekken:

Ontstaat meestal door het ontstaan van luchtkussentjes tussen de lagen van de nagelplaat. Dit kan aangeboren zijn, maar meestal wordt dit verworven door een trauma of door het verkeerd verzorgen van de nagelriemen. Kan ook ontstaan door infecties of nierzieken. Soms kan ook een witte verkleuring veroorzaakt worden door een schimmelinfectie.

Exostose onder de nagel:

Dit is een botwoekering onder de nagel. De nagel wordt hierdoor omhoog geduwd, wat enorm pijnlijk kan zijn.

psoriasis nagel

Psoriasisnagel:

Deze nagelplaat vertoont zalmkleurige vlekjes, putjes en lengtegroeven. De psoriasis ontstaat ook op het nagelbed wat deze afwijkingen geeft. Bij een ernstige vorm ontstaat er ook een verdikking van de nagelplaat. Soms kan de nagel zelfs lossen van het nagelbed. Deze aandoening kan enorm pijnlijk zijn, omdat de psoriasis een enorme druk geeft op de nagel. De pedicure kan deze nagels met behulp van een freesapparaat verdunnen of wegnemen om de druk en pijn te verminderen.

Stootnagel:

Ontstaat wanneer de nagel vooral tegen de voorkant van te kleine schoenen drukt of door te traag groeiende teennagels of wanneer deze te kort geknipt werden. De nagel groeit tegen de verdikte teentop en kan er niet meer overgroeien. Er kan zelfs ook een ontsteking ontstaan, dit geeft dan weer een zeer pijnlijk gevoel. De pedicure kan met behulp van een nagelprothese de nieuwe nagel helpen te groeien over dit stootkussen.